Hoe werkt ashwagandha en heeft het bijwerkingen?

Hoe werkt ashwagandha en heeft het bijwerkingen?

Ashwagandha, een prominente ster in de Ayurvedische geneeskunde uit India, is beroemd voor zijn revitaliserende invloed op onze bijnieren en schildklier. Het wonderlijke kruid brengt een staat van rust teweeg en versterkt onze veerkracht tegen zowel mentale als fysieke stress. Als gevolg van deze ontspanning en verbeterde rust, ontketent ashwagandha een hernieuwde golf van energie in ons lichaam. In dit artikel bekijken we de werking en mogelijke ashwagandha bijwerkingen eens nader.

Wat doet ashwagandha?

Wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat ashwagandha effectief is in het verminderen van stress, angst en uitputting, aanzienlijk beter dan een placebo. Het heeft ook de kracht om de cortisolspiegel te verlagen en sporters te bevrijden van vermoeidheid. Bovendien vormen supplementen met ashwagandha een veilige keuze, met een laag risico op neveneffecten.

Wat gebeurt er als ik start met ashwagandha?

Ashwagandha herstelt de balans tussen activiteit en rust in ons lichaam. Wanneer je start met het innemen van ashwagandha, kan je daarom tijdelijk een toegenomen gevoel van vermoeidheid ervaren. Dit is volstrekt normaal, en het is cruciaal om dit signaal serieus te nemen. De vermoeidheid die zich als het ware in je lichaam heeft opgehoopt, komt nu aan de oppervlakte. Essentiële voedingsstoffen zoals B-vitamines en magnesium kunnen je lichaam helpen in het herstelproces en je weer op je piekenergieniveau brengen.

Tip: Vanwege de kalmerende werking, is het aan te raden om ashwagandha later op de dag in te nemen of voor het slapengaan. Het vermijden van koffie en andere stimulerende dranken zorgt ervoor dat de ashwagandha optimaal kan inwerken.

Wat is het mechanisme achter ashwagandha?

Iedere cel in ons lichaam draagt DNA. Bij celdeling is het essentieel dat dit DNA onbeschadigd blijft. Daarom hebben we 'telomeren', structuren die ons DNA beschermen tegen schade. In onze jeugd zijn deze telomeren lang. Echter, bij elke celdeling worden de telomeren korter. Een afname in de lengte van de telomeren vertraagt de celdeling. Ashwagandha, als adaptogeen kruid dat de bijnieren en schildklier kalmeert, ondersteunt het behoud van de lengte van de telomeren. Dit helpt vroegtijdige veroudering te voorkomen en is cruciaal voor de gezondheid van onze huid, hart, insulinewerking, spiermassa, hormonaal evenwicht en botdichtheid.

Heb je kans op bijwerkingen met ashwagandha?

Ashwagandha wordt over het algemeen goed verdragen, maar er kunnen bijwerkingen optreden zoals maagklachten, diarree en misselijkheid. Hoewel zeldzaam, kan het ook interacties hebben met bepaalde medicijnen. Raadpleeg altijd een arts of huisarts voordat je begint met een nieuw supplement zoals ashwagandha, zeker als je andere medicijnen neemt.