Wat zijn de kosten verschillen tussen elektrische en benzineauto’s?

Wat zijn de kosten verschillen tussen elektrische en benzineauto’s?

Het verschil in prijs tussen een Private Lease Elektrische Auto  en een benzineauto aangedreven auto wordt snel kleiner. Wat maakt dat vaste maandelijkse leasetarief nu nog hoger is? En welke variabele kosten komen er nog bij en hoe verhouden die zich tot elkaar? En dan zijn er nog subsidies die het kopen of de private lease van een elektrische auto financieel extra aantrekkelijk maken.

Of een elektrische auto uiteindelijk goedkoper is hangt momenteel heel erg af van de ontwikkeling van de brandstofprijzen en de kosten voor de elektriciteit. Als de elektrische auto voordelig geladen wordt met eigen zonnepanelen, dan is hij in veel gevallen nu al voordeliger.

Andere punten die ervoor zorgen dat een elektrische auto ondanks een hogere aanschafprijs nu al voordeliger kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld het onderhoud, belastingen en subsidies. 

Hoe kan het dat de aanschafprijs nu nog hoger is

De kosten van Batterijen. Deze maken een groot deel uit van de kosten omdat ze gemaakt worden van schaarse dure metalen. Ze worden al wel snel goedkoper. In 2020 was de kostprijs van een accu al zo’n 10 keer lager dan in 2013.

Investeringen in innovatie. Benzinemotoren zijn redelijk uit-ontwikkeld. Er wordt bijna niet meer geïnvesteerd in de ontwikkeling. In de ontwikkeling van elektrische auto’s wordt volop geïnvesteerd. Denk bijvoorbeeld aan software die helpt bij het laden en de juiste werking van de batterijen. Maar ook aan nieuwe fabrieken.

Gebruikte materialen. Batterijen zijn zwaar. Om het elektriciteitsverbruik toch laag te houden gebruiken autofabrikanten duurdere lichtere materialen voor de andere onderdelen van de auto’s.

De verwachting is dat de aanschafprijs van elektrische auto’s de komende jaren verder zal dalen. Wij zien nu al veel meer betaalbare kleinere modellen. Als de productieaantallen verder zullen toenemen, gaan de prijzen naar verwachting verder dalen.

Gebruiks- en onderhoudskosten

De kosten voor het gebruik van een elektrische auto kunnen nu al veel lager liggen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

Elektrische auto’s gebruiken minder energie. Ze vanaf het allereerste begin ontworpen om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie.  

Afhankelijk van waar er wordt opgeladen kunnen de elektriciteitskosten lager zijn dan de benzinekosten.

Elektrische auto’s zijn tot 2025 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Op den duur zullen de onderhoudskosten van een elektrische auto lager zijn doordat ze minder onderdelen hebben die slijten of kapot kunnen gaan. De eerste jaren als de auto nog in de garantie valt in hier nog geen sprake van.

Verrassend maar waar, de verzekeringskosten van een elektrische auto zijn wel hoger. Dit komt met name door de hogere aanschafprijs.