Wanneer met pensioen?

Wanneer met pensioen?

Dit is een vraag die veel mensen bezighoudt. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen, zoals leeftijd , wat je hebt opgebouwd en wat je zelf bereid bent om in je pensioen te investeren. In dit blogartikel bespreken we al deze factoren en kun je ook lezen hoe jij erachter kunt komen, wanneer jij met pensioen kunt gaan!

Wat is pensioen?

Pensioen is een uitkering die je krijgt als je stopt met werken. Het pensioen is bedoeld om je levensstandaard te behouden en ervoor te zorgen dat je niet in de armoede terechtkomt als je ouder wordt. Pensioen wordt in Nederland betaald door pensioenfondsen. Je pensioen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

- Hoe lang je bent gewerkt;

- Je leeftijd;

- Hoeveel je per maand verdient.

Niet iedereen gaat met pensioen. Soms kiezen mensen ervoor om langer door te werken, bijvoorbeeld omdat ze nog niet genoeg pensioen hebben opgebouwd of omdat ze gewoon nog niet klaar zijn met werken.

Hoeveel pensioen krijg ik?

De pensioenuitkering die je krijgt, is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is hoeveel pensioenpunt je hebt opgebouwd. Dit hangt weer samen met de hoogte van je pensioenpremie en de looptijd van je pensioen. Opbouwen van pensioen gebeurt via pensioenfondsen. In Nederland zijn er veel verschillende pensioenfondsen, waardoor de pensioenuitkering die je krijgt ook kan verschillen.

Welke factoren spelen een rol bij het opbouwen van pensioen?

Een belangrijke factor is je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe minder pensioen je nog kunt opbouwen. Je pensioenpunt is echter niet de enige factor die je pensioen bepaalt. Ook de looptijd van je pensioen, de pensioendatum en de uitkeringsvorm spelen hierbij een rol.

Pensioen berekenen

Je pensioen berekenen is niet heel makkelijk. Er zijn verschillende pensioenfondsen en ieder pensioenfonds heeft weer een eigen manier van pensioen berekenen. Specifiek voor jouw situatie kun je online jouw pensioenleeftijd berekenen. Hiermee kun je erachter komen hoeveel jaar je nog moet werken en op welk bedrag je vanaf een bepaalde datum kunt rekenen. Weten wanneer je met pensioen kunt gaan, geeft veel mensen rust. Je kunt dan bijvoorbeeld ook met een gerust hart bijvoorbeeld reizen gaan plannen en andere dromen gaan verwezenlijken. De moeite waard om dit voor jezelf eens goed uit te rekenen dus!