Waarom is het belangrijk om naar een kindertandarts te gaan?

Waarom is het belangrijk om naar een kindertandarts te gaan?

Veel mensen vragen zich af of het nodig is een speciale kindertandarts te vinden voor zijn of haar kind. In dit artikel bespreken we; belang kindertandarts, verschillen tussen een normale tandarts en speciale kindertandarts en waar je op moet letten bij het kiezen van een tandarts voor jouw kind.

Belang van een goede tandarts

Natuurlijk vermindert een goede mondgezondheid de kans op tandheelkundige problemen. Maar wist je ook dat de mondgezondheid, en zo ook van jouw kind, in verband staat met de algehele gezondheid? Hierdoor is het extra belangrijk om vroeg al te beginnen met het zorgen voor een goede mondgezond van jouw kind!

Wist je dat al vanaf ongeveer vijf jarige leeftijd de tanden beginnen te wisselen. De kiezen volgen pas een stuk later (ongeveer op 11 jarige leeftijd). Daarnaast is het behouden van melktanden is erg belangrijk. Zo kunnen de blijvende tanden en kiezen namelijk goed doorkomen.

Om ervoor te zorgen dat jouw kind de juiste zorg krijgt is een goede behandelaar onmisbaar. Een tandarts zal tijdens de tandartscontrole in principe kijken naar verschillende aspecten. Natuurlijk heeft leeftijd, eventuele angsten en vorige medische ervaringen een rol op deze standaard aspecten van het bezoek. Als het kind erg jong is zullen deze handelingen namelijk afwijken en wordt er eerst focus gelegd op het laten wennen van jouw kind aan de tandartsomgeving. Vooral een speciale kindertandarts heeft hier veel ervaring mee en weet zo precies hoe je het beste kan omgaan met kinderen.

Benieuwd naar waar een tandarts bijvoorbeeld naar kijkt? De aspecten van de controle kan je opdelen in drie categorieën; controle hoofd en nek, klinische gebitscontrole en gebitsreiniging.

Het zal je niet verbazen als ik zeg dat de controle van het hoofd en de nek natuurlijk te maken heeft met het hoofd en de nek. Maar waar je wellicht niet gelijk aan denkt is ook dat tijdens dit aspect jouw kind zijn of haar lymfklieren en onderste kaakgewrichten gecontroleerd worden.

Het tweede aspect is de klinische gebitscontrole. Dit dient om een goed beeld te kunnen krijgen van de status van de kindertanden (en eventueel kiezen) en het tandvlees. Zo wordt er gekeken naar het tandvlees en of er eventuele symptomen van een tandvleesontsteking aanwezig zijn. Verder wordt er gekeken naar; loszittende of gebroken tanden, cariës, tandweefsel, tong en beet. Als je kind ouder is en al wat tandheelkundige behandelingen is ondergaan, kan de tandarts ook kijken naar eventuele vullingen, implantaten e.d.

Als laatste aspect van het tandartsbezoek is de gebitsreiniging. Hierbij worden de tanden en het tandvlees goed schoongemaakt, eventuele tandplak en tandsteen verwijderd, de tanden gepolijst en geflost. Daarnaast kan de behandelaar adviezen geven betreft goede en aanbevolen poets- en flostechnieken.

Verschillen tandarts en kindertandarts

Kindertandartsen beginnen met het verdiepen in de persoonlijke situatie van jouw kind. Zo kan de tandarts een duidelijke beeldvorming krijgen. Hier wordt onder andere gekeken naar eventuele angsten of eerdere nare medische ervaringen en naar het algemene gedrag van jouw kind. Het totaalbeeld helpt bij het creëren van een goed op maat gemaakt behandelplan.

Zodra het behandelplan goed is kan de kindertandarts werken aan het opbouwen van een vertrouwensband. Het is belangrijk dat jouw kind stapsgewijs went aan de tandheelkundige instrumenten, behandelingen, omgeving en natuurlijk de tandarts zelf. Zo kan het wennen aan de instrumenten bijvoorbeeld gebeuren door het op speelse wijze uit te leggen, denkend aan; speekselzuiger introduceren als kusjesgever op de hand.

Hoe kies je een kindertandarts?

Aangezien het kindergebit en de mondgezondheid erg belangrijk zijn, moet je natuurlijk een geschikte keus maken tussen tal van verschillende tandartsen en tandartspraktijken. Vaak heb je zelf niet veel verstand van tandheelkunde, waardoor dit keuzeproces extra lastig wordt.

Het wennen aan de tandarts en omgeving is erg belangrijk. Zo wordt de kans op bijvoorbeeld eventuele angstontwikkelingen verkleind. Hierdoor is het te adviseren om een gespecialiseerde kindertandarts te kiezen.

Belangrijk is dat jouw kind de aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft. Om dit te achterhalen kijk je o.a. naar praktijken hun beoordelingen en specificaties omtrent de behandelingen. Om dit aspect verder toe te lichten kijken we naar een tandartspraktijk in Rotterdam die beschikt over kindertandheelkunde. Hierbij is zichtbaar dat ze een specifieke focus hebben voor kindertandheelkunde. Daarnaast geeft de praktijk middels hun webpagina al handige tips voor de ouders.

Bij het kiezen van een geschikte kindertandarts is aandacht voor de toekomst een belangrijk onderdeel. Wellicht moet jouw kind een beugel, heeft jouw kind speciale aandacht nodig of heeft jouw kind wel last van angst voor de tandarts. Als we deze mogelijkheden bijvoorbeeld bekijken bij het voorbeeld kan je enkele conclusies al trekken. Zo bied de praktijk extra mogelijkheden omtrent angsten en wil jij naar een orthodontist Rotterdam? Dan kan je dus ook bij hun terecht. Hierdoor zal de vertrouwde omgeving voor jouw kind niet veranderen en hoef je niet nogmaals te zoeken.

Extra tips voor ouders

Heb jij zelf al een tandarts waar jouw kind bij een speciale kindertandarts terecht kan? Kan jouw kind hier ook stapsgewijs wennen en evt. ook terecht voor toekomstige behandelingen? Dan hoef je natuurlijk niet opnieuw te zoeken. Wat wel handig is om jouw kind vroeg mee te nemen naar de tandartspraktijk. Zo komen ze in ieder geval al in aanmerking met de omgeving, praktijk en het personeel.

Onzeker over hoe je goed een kindergebit kunt verzorgen? Natuurlijk kan de tandarts hier de juiste adviezen over geven. Daarnaast kan je wel gelijk zelf letten op enkele dingen:

Drinken; bij het doorkomen van de eerste tandjes kan je al overstappen van het drinken uit een tuitbeker naar een drinkbeker. Het gebit komt zo minder lang in aanmerking van de suikers van het drinken.

Beperk eet- en drinkmomenten; beperk deze momenten tot 7x eten en/of drinken per dag. Tandglazuur moet namelijk de tijd kunnen krijgen om te herstellen. Ongeveer 50% van de kinderen heeft namelijk last van tandbederf / cariës.

Vroeg naar de tandarts; zodra jouw kind twee jaar is kan hij of zij al mee naar de tandarts voor wensessies.

Tandpasta; gebruik fluoride tandpasta. Zoet en zuur eten en/of drinken ontkalkt en verdunt namelijk het glazuur. Hierdoor wordt het poreus. Gelukkig herstelt het tandglazuur wel uit zichzelf door speeksel, maar dit heeft tijd nodig. Vandaar ook dat je de eet- en drinkmomenten op een dag moet beperken tot 7x. Tandpasta met fluoride helpt bij het proces van mineralisatie, dit zorgt er voor dat het tandglazuur wat hulp krijgt en sneller herstelt.