Minder plastic en energie verbruiken in het huishouden

Minder plastic en energie verbruiken in het huishouden

Verduurzamen is de afgelopen jaren een belangrijk thema geworden in Nederland. Dit heeft ook te maken met de alsmaar stijgende prijzen voor energie en gas. Het verduurzamen van je woning, kantoorruimte of levensstijl kun je zien als een investering, maar er zijn ook veel manieren waarop je goedkoop of zelfs gratis kunt zorgen voor minder uitstoot. Wij hebben de beste tips om te verduurzamen voor jou op een rijtje gezet.

Minder plastic gebruiken

Plastic wordt nog steeds veel gebruikt in ons dagelijks leven. Van tasjes tot flesjes water en van verpakkingen tot bestek. Het kost veel energie om plastic te maken en het is niet goed voor het milieu. Probeer daarom zo min mogelijk plastic te gebruiken en kies bijvoorbeeld voor een herbruikbare fles water. Ook kun je etenswaren in herbruikbare bakjes of verpakkingen doen om zo het aantal keren dat je iets moet weggooien te verminderen.

Geef je thuis een feestje? Koop dan niet de oude, bekende wegwerp bekers, borden en bestel. Je kunt tegenwoordig ook duurzame kunststof glazen, vorken, messen en andere middelen kopen. Deze kun je na gebruik weer schoonmaken en opnieuw gebruiken, waardoor je minder plastic afval hebt. Je kunt ook kunststof glazen bedrukken, om deze cadeau te doen of aan te laten sluiten bij jouw feestje.

Warmte en isolatie

Voor het verminderen van je energieverbruik kun je ook kijken naar het verwarmen van je woning. Dit doe je door goed naar de isolatie van je woning te kijken. Als je huis minder goed geïsoleerd is, gebruik je namelijk meer energie om het huis warm te krijgen en houden. Dit kan je aardig wat geld kosten. Een goede isolatie is daarom erg belangrijk. Je kunt de muren, vloer en dak isoleren of kiezen voor dubbel glas. Daarnaast is het belangrijk om je thermostaat laag te zetten wanneer je niet thuis bent. Op die manier voorkom je dat er onnodig energie wordt verbruikt en bespaar je geld. Het sluiten van ramen en deuren is ook een manier waarop je makkelijk (en gratis) kunt besparen op energie. Je houdt de kou of warmte zo namelijk binnen. Een nieuwe CV-ketel kan ook veel schelen, maar hiervoor ben je uiteraard flink wat geld kwijt.