Hoeveel milliliter pure alcohol zit er in een glas whisky?

Hoeveel milliliter pure alcohol zit er in een glas whisky?

Wie houdt er niet van een lekker whisky? Nog altijd is dit één van de meest populaire sterke alcoholische drankjes. Je kunt whisky bestellen in allerlei soorten en maten, zo ook in een cocktail. Een Whisky Sour, Wisky Ginger Ale of de bekende Old Fashioned. Maar hoeveel alcohol zit er precies in een gemiddeld glas whisky? En kan dit verschillen per soort en merk? In dit artikel vertellen we je alles over whisky.

Geschiedenis van whisky

Whisky is een alcoholische drank die gemaakt wordt van gefermenteerde mout. De oorsprong van whisky ligt in Schotland, waar de whisky stamt uit de 15e eeuw. Whisky is afgeleid van het Gaelic woord ‘uisge beatha’, wat ‘water of leven’ betekent. De whisky die we tegenwoordig drinken is echter niet hetzelfde als de whisky uit de 15e eeuw. In de 19e eeuw kwam er namelijk steeds meer technologische kennis beschikbaar, waardoor de whisky steeds beter werd. Daarnaast werden er ook steeds meer soorten whisky gemaakt. Inmiddels zijn er duizenden verschillende soorten whisky verkrijgbaar.

Soorten whisky

Er zijn veel verschillende soorten whisky, zoals single malt whisky, blended whisky en grain whisky. Single malt whisky is gemaakt van 100% gerstmout en komt uit één distilleerderij. Blended whisky is een whisky die gemaakt is van verschillende soorten whisky. Grain whisky is een whisky die gemaakt is van mais of rogge en komt vooral uit Schotland.

Whisky wordt vaak puur gedronken, maar je hebt ook veel cocktails met deze drank erin. Hierbij zal je al snel denken aan bekende namen zoals de Old Fashioned, maar je hebt ook whisky drankjes met koffie en frisdranken.

Alcoholpercentage in whisky

Een glas whisky heeft ongeveer 35 ml alcohol en is daarmee een sterke drank. Het percentage alcohol in whisky kan per soort en merk verschillen. Zo is er whisky met 40% alcohol, maar ook whisky met 50% of zelfs 60% alcohol. Bestel je een whisky cocktail? Dan zullen de alcoholpercentages ook erg uiteenlopen. Er zijn dus genoeg verschillende whisky’s om uit te kiezen. Meer weten? Monk uit Groningen is dé plek als het gaat om whisky. Koop de lekkerste dranken, lees over cocktails en aanbiedingen en bekijk de beste tips.