Hoe doe je gemakkelijk zelf een coronatest?

Hoe doe je gemakkelijk zelf een coronatest?

Met een coronatest kom je er snel achter of je besmet bent met COVID-19. Zo weet je of je veilig boodschappen kunt doen, een bezoeker kunt ontvangen of iets gezelligs kunt doen met je huishouden, zonder dat je een gevaar bent voor de mensen om je heen. Als mensen zich bij corona-gerelateerde klachten laten testen worden nieuwe besmettingen eerder gevonden, waardoor we samen het virus in bedwang kunnen houden. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het doen van een coronatest?

Wanneer moet je een coronatest doen?

Om verspreiding van het zo veel mogelijk tegen te gaan, is het belangrijk je te laten testen als je klachten hebt die passen bij het coronavirus. Denk hierbij aan een droge hoest, koorts, benauwdheidsklachten of plotseling verlies van reuk of smaak. Maar ook achter gewone verkoudheidsklachten kan zomaar het coronavirus schuilen. Daarom raadt het RIVM aan om je eveneens te laten testen bij keelpijn, niezen, een loopneus of neusverkoudheid. Heb je geen klachten, maar heb je wel contact gehad met iemand die corona heeft? Ook dan is het zeer verstandig om een coronatest te doen.

Hoe kies je de juiste coronatest?

Er zijn verschillende soorten coronatesten. Als je op dit moment klachten hebt, terugkomt uit een risicogebied of contact hebt gehad met iemand die corona heeft, dan is het belangrijk om een zo nauwkeurig mogelijke test te doen. Maak in dit geval dus een afspraak voor een gratis test via de website van de rijksoverheid. Meestal krijg je dan de PCR-test: dit is de meest nauwkeurige coronatest. De LAMP-test is een snellere en nog steeds nauwkeurige variant hierop. Heb je geen klachten, maar wil je preventief een test doen? Dan is een antigeen zelftest een optie: deze koop je in een winkel of apotheek om zelf af te nemen.

Hoe gebruik je de coronatest?

Ga je je laten testen met de PCR-test? In dat geval wordt er een uitstrijk genomen uit je neus en keel. Dit wordt naar het laboratorium gestuurd, waar stukjes genetisch materiaal van COVID-19 worden aangetoond. Ga je een zelftest doen, bijvoorbeeld voor extra zekerheid? Dan neem je bij jezelf neusslijm af. Met behulp van de testkit analyseer je dit zelf. Volg hierbij altijd de instructies goed op. Een corona zelftest is meestal tussen de 58 en 80 procent betrouwbaar: je kunt hiermee dus niet zeker weten of je het coronavirus hebt of niet.

Via Benelux-Medical.nl kun je eenvoudig Coronatesten en andere gezondheidstesten aanschaffen. Benelux Medical is leverancier van onder andere de Healgen Coronatest die de overheid ook gebruikt. Dit is namelijk de goedgekeurde test die o.a. door ziekenhuizen gebruikt wordt, en bij GGD teststraten.