Welke soorten thermostaten zijn er?

Welke soorten thermostaten zijn er?

Handmatige thermostaat

Met een standaard thermostaat kunt u de gewenste kamertemperatuur op elke radiator afzonderlijk met de hand instellen - tussen niveaus 1 tot 5.

Programmeerbare slimme thermostaat

Een programmeerbare thermostaat meet de kamertemperatuur en regelt automatisch de radiatorkraan - je hoeft hem niet meer te draaien. Maar als het te koud of te warm is, kun je altijd handmatig een andere temperatuur kiezen.

Op een programmeerbare thermostaat kun je vaak ook het tijdstip instellen waarop er moet worden verwarmd - bijvoorbeeld alleen 's ochtends voor en 's avonds na het werk. Je kunt ook de exacte temperatuur instellen. Zo bespaar je energie en verwarm je niet gratis.

Voorbeelden van Slimme programmeerbare thermostaten zijn Nest thermostaat van google en de Honeywell thermostaat

Een standaard thermostaat correct instellen

Stel de thermostaat altijd in op de gewenste kamertemperatuur. Het heeft geen zin om de thermostaat op een hoger niveau te zetten, bijvoorbeeld niveau 5 - in de hoop dat de kamer sneller opwarmt. Dat werkt niet. Als er meerdere radiatoren in één ruimte staan, stel dan alle thermostaten op dezelfde temperatuur in. Zo voorkom je dat één thermostaat onnodig opwarmt.

Zet de thermostaat 's nachts lager en zet hem weer lager voordat je het appartement verlaat. Hetzelfde geldt als u wilt ventileren. Anders werkt de verwarming alleen maar tevergeefs tegen de koele tocht.

Houd het gebied rond de radiator vrij, zodat de thermostaat goed kan werken. De radiator mag niet worden afgedekt door meubels of gordijnen. Anders verzamelt zich daarachter warme lucht en verlaagt de thermostaat de verwarming weer voordat de rest van de kamer warm is. Als je niet kunt voorkomen dat je het afdekt, kunnen thermostaten met afstandssensoren een oplossing zijn.

Hoeveel energie kan ik besparen met de juiste instelling?

Elke graad minder komt overeen met ongeveer 6% energiebesparing. Maar het is beter om niet te veel te sparen: 16 graden of niveau 2 zou ook het minimum moeten zijn in ongebruikte kamers. Anders bestaat het risico op ongewenste schimmelgroei.

Zijn er grote verschillen tussen de modellen?

Er is een breed scala aan programmeerbare thermostaten om uit te kiezen. Het verschil is bijvoorbeeld hoeveel verschillende dag- of weekprofielen u kunt kiezen - voor werkdagen of het weekend. Ook het aantal verwarmingsfasen per dag kan variëren. Dus wil je overdag vaker de temperatuur regelen, dan heb je een overeenkomstig aantal fasen nodig.

Ook qua bediening zijn er verschillen: er zijn programmeerbare thermostaten die direct op de radiator te bedienen zijn, maar er zijn ook thermostaten die via de app op de smartphone in te stellen zijn.