Welke kosten worden er in rekening gebracht als je gaat beleggen?

Welke kosten worden er in rekening gebracht als je gaat beleggen?

Ben je van plan om te gaan beleggen? Omdat je het zonde vind dat je spaargeld nu stil staat en je jouw vermogen liever ziet groeien? Beleggen is een prima manier om je vermogen te laten groeien, zeker als je bereid bent om hier voor langere tijd voor te gaan. Ben je nieuwsgierig welke kosten er eigenlijk komen kijken bij het beleggen? Dat hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet!

Waarom gaan beleggen?

Voordat we in gaan op de kosten die komen kijken bij beleggen, is het goed om even stil te staan bij de voordelen van beleggen. Eerste voordeel is dat je met beleggen, op de lange termijn, een hoger rendement kunt behalen ten opzichte van bijvoorbeeld een spaarrekening. Tweede voordeel is dat je altijd kunt beschikken over je vermogen, het staat dus niet ‘vast’ zoals dit bijvoorbeeld het geval is, bij een depositorekening. Een ander voordeel van beleggen is dat je passief inkomen op kunt bouwen; dit is inkomen dat binnenkomt, waar je niets voor hoeft te doen. Hier komt nog bij dat beleggen ook nog een spannend en leerzaam is. Wanneer begin jij met beleggen?

Welke kostensoorten zijn er?

Wat kost beleggen? Als je gaat beleggen, komen hier kosten bij kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten als brokerskosten. Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht door een broker (tussenpersoon) die voor jouw de afhandelingen doet van je beleggingen. Denk hierbij aan het daadwerkelijk doen van transacties. Ook worden er transactiekosten in rekening gebracht, deze hangen juist weer aan de individuele transacties die er worden gedaan. Daarnaast bestaan er ook onder andere nog beheerskosten, valutakosten en transferkosten. Het is verstandig om jezelf te verdiepen in deze kostensoorten, om te weten hoe hoog deze zijn en waar je rekening mee moet houden als het gaat om het rendement wat je voor ogen hebt.

Online kosten vergelijken

Het is zeker de moeite waard om de kosten per broker online met elkaar te vergelijken. Hier zit namelijk nog best vaak verschil in, waardoor het zich absoluut loont om te ‘shoppen’. Zeker als je van plan bent om bijvoorbeeld te gaan handelen in bijvoorbeeld valuta of alleen maar in aandelen, kan zo’n kostenverschil op jaarbasis nog flink oplopen. Online vind je een onafhankelijk overzicht, met alle kostensoorten op een rij, gerubriceerd per broker. Wil je gaan beleggen bij de marktleider in Nederland, De Giro? Ook De Giro kosten kun je online vinden. Door brokers en kosten met elkaar te vergelijken, kun jij snel en gemakkelijk je keuze maken. Ideaal toch?