Waarom Kreta het duikparadijs van de wereld is

Waarom Kreta het duikparadijs van de wereld is

Kreta is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Met zijn prachtige stranden, rijke geschiedenis en levendige cultuur trekt het eiland jaarlijks miljoenen toeristen van over de hele wereld aan. Maar Kreta heeft ook iets te bieden voor duikliefhebbers. Met zijn kristalheldere wateren, verborgen grotten en indrukwekkende mariene biodiversiteit wordt Kreta vaak beschouwd als het duikparadijs van de wereld. In dit artikel zullen we enkele van de redenen verkennen waarom Kreta zo'n geweldige duikbestemming is.

Ongerepte wateren en adembenemende landschappen

Een van de redenen waarom duikers naar Kreta trekken, is het kristalheldere water. De zichtbaarheid onder water is vaak uitstekend, soms zelfs tot wel 40 meter. Dit biedt duikers de mogelijkheid om te genieten van verbazingwekkende vergezichten en adembenemende landschappen onder water. De kustlijn van Kreta biedt ook een scala aan duiklocaties, variërend van ondiepe riffen tot diepere duikplekken. Ongeacht je ervaringsniveau als duiker, er is altijd wel een geschikte duiklocatie te vinden op Kreta.

Prachtige mariene biodiversiteit

Kreta herbergt een overvloed aan mariene biodiversiteit. Dankzij de Ligurische stroom, een warme zeestroom die afkomstig is uit de Atlantische Oceaan, gedijen verschillende soorten zeeleven in de wateren rondom het eiland. Duikers kunnen een grote verscheidenheid aan vissoorten tegenkomen, waaronder baarzen, tandbaarzen, kreeften en octopussen. Maar ook het zeeleven dat zich verstopt in de vele grotten en kloven rondom Kreta is indrukwekkend. Het verkennen van deze verborgen schatten is een must voor duikers die op zoek zijn naar een unieke ervaring.

Interessante wrakduiken

Voor duikers die op zoek zijn naar een avontuurlijke uitdaging, biedt Kreta ook verschillende interessante wrakduiken. Een bekend wrak op Kreta is het Wrak van de Matala. Dit schip zonk in 2006 en ligt nu op een diepte van ongeveer 40 meter. Het wrak is bedekt met zeeleven en biedt duikers een spannende duikervaring. Een ander populaire wrakduik op Kreta is het Wrak van de HMS Stubborn, een Britse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog. Het wrak ligt op een diepte van ongeveer 25 meter en is bereikbaar voor duikers met een gevorderd niveau.

Duikscholen en gecertificeerde instructeurs

Of je nu een beginner bent of een ervaren duiker, Kreta heeft een groot aantal duikscholen die cursussen en begeleide duiken aanbieden. Deze duikscholen hebben gecertificeerde instructeurs die ervoor zorgen dat duikers veilig en verantwoord duiken. Ze kennen de duiklocaties op Kreta als hun broekzak en kunnen waardevolle tips geven over waar de beste duikplekken te vinden zijn. Mocht je nog geen duikbrevet hebben, dan kun je op Kreta ook je duikbrevet halen. De duikscholen bieden cursussen aan voor beginners tot gevorderde duikers.

Afsluiten bij Agios Nikolaos

Een van de hoogtepunten van duiken op Kreta is de mogelijkheid om de prachtige stad Agios Nikolaos en de omliggende eilanden te verkennen. Agios Nikolaos is een charmante havenstad met een rijke geschiedenis en pittoreske architectuur. Na een dag vol duiken kun je genieten van de lokale keuken in een van de vele restaurants in de stad. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het Voulisma-strand, een van de mooiste stranden van Kreta. Deze website over Agios Nikolaos biedt handige informatie en tips voor je bezoek aan deze prachtige stad.