Tips om vast te houden aan nieuwe gewoonten in je levensstijl

Tips om vast te houden aan nieuwe gewoonten in je levensstijl

Het is gemakkelijk om je overweldigd te voelen door het aantal gewoonten waaraan je zou moeten werken. Lichaamsbeweging, voeding en slaap zijn allemaal belangrijk, maar ze vergen tijd en energie om je op te concentreren - vooral wanneer er zoveel andere afleidingen in de wereld zijn. Gelukkig zijn er een paar trucs die we kunnen gebruiken om het aanhouden van deze nieuwe gewoonten gemakkelijker te maken.

Stel je doel voorop

Het belangrijkste wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat u zich aan uw doelen houdt, is ze voorop stellen.

Wanneer je een doel stelt, is het belangrijk dat het specifiek en meetbaar is. Bijvoorbeeld, wanneer u een doel stelt van "gezonder worden" of "afvallen" is het misschien niet zo duidelijk als proberen 5 pond te verliezen in de komende maand of zes maanden. In plaats daarvan is het misschien nuttiger voor deze persoon om iets te zeggen als: "Ik wil elke dag meer groenten eten." Dit kan hem helpen verantwoording af te leggen voor wat hij elke dag doet door op papier te zetten dat als hij zijn uiteindelijke doel (afvallen) wil bereiken, het eten van groenten hem zal helpen dit doel te bereiken.

Een ander voorbeeld zou iets zijn als fitnesstraining; in plaats van te zeggen "Ik ga elke dag sporten" geef je jezelf misschien enkele parameters zoals "Ik ga minstens 4 keer per week trainen en minstens 30 minuten per keer."

Creëer positieve gewoonten

Als je een negatieve gewoonte wilt vervangen door een positieve, zul je die eerst moeten creëren. U kunt dit doen door een lijst te maken van alle manieren waarop u wilt dat uw leven anders wordt. Bijvoorbeeld:

·         In plaats van elke dag fastfood te eten, zal ik drie keer per week thuis koken.* In plaats van tv te kijken tijdens het eten, zal ik lezen.* In plaats van in het weekend uit te slapen, zal ik 3 mijl hardlopen voor het ontbijt.* In plaats van elke avond achter mijn computer of tv te zitten, zal ik elke avond minstens 3 uur doorbrengen met spelen met mijn kinderen (of iets anders doen wat belangrijk voor me is). * In plaats van een gewone sigaret aan te steken ga ik altijd eerst mijn wegwerp e-sigaret nemen zodat ik de gewoonte van het vapen kan kweken. * Enzovoort...

Werk aan één gewoonte tegelijk

Als het erom gaat een verandering door te voeren, kan het verleidelijk zijn om te proberen je hele levensstijl in één keer om te gooien. Maar in werkelijkheid is dit meestal te overweldigend en overweldigend, waardoor je je nieuwe gewoonten al kunt opgeven voordat ze de kans hebben gehad om wortel te schieten. In plaats van te proberen alles in één keer te veranderen, richt je je op slechts één gewoonte die je wilt verbeteren of toevoegen aan je routine. Werk dan aan het opbouwen van die gewoonte totdat het een deel wordt van wie je bent - en ga dan verder vanaf daar!

Hier zijn enkele tips om vast te houden aan nieuwe gewoonten:

·         Concentreer je op één ding tegelijk. Probeer niet alles in één keer aan te pakken, maar richt je op één gebied van verbetering en zorg ervoor dat dat vast komt te staan voordat je je op een ander gebied van verbetering richt.

·         Vergelijk jezelf niet met anderen (of met wat zij doen) en maak je geen zorgen over wat je niet in de hand hebt als dat je afleidt van de aandacht voor wat belangrijk is (zoals werken aan het bereiken van doelen).

Leer om afleidingen over te slaan

Afleidingen zijn een normaal onderdeel van het leven. Je kunt ze niet uitbannen, maar je kunt er wel beter mee leren omgaan. De eerste stap is je te concentreren op één ding tegelijk, in plaats van te proberen twee of meer dingen tegelijk te doen. Als u bijvoorbeeld een artikel probeert te lezen en iemand belt u op, neem dan niet meteen op! Hang op na het derde belsignaal en lees dat artikel verder voordat je de vraag van je vriend beantwoordt over welke film ze vanavond moeten zien (en vertel hem dan hoe geweldig The Godfather eigenlijk is).

Een andere manier om met afleidingen om te gaan is door je wilskracht op te bouwen zodat ze je niet meer zo beïnvloeden. Dit kan enige tijd duren - je hebt voor jaren gewoonte-vormend gedrag in je hersenen ingebouwd - maar uiteindelijk zul je genoeg zelfbeheersing ontwikkelen dat deze afleidingen je niet meer zo storen!

Volg uw vooruitgang

Het is makkelijk om je vooruitgang uit het oog te verliezen. Het is ook gemakkelijk om ontmoedigd te raken als je niet onmiddellijk resultaat ziet. Het bijhouden van je vooruitgang is een belangrijk onderdeel om gemotiveerd te blijven, en het helpt je te focussen op de veranderingen die je op lange termijn maakt.

Een goede manier om je gewoontes bij te houden is door gebruik te maken van een app voor het bijhouden van gewoontes zoals HabitBull of Lift, waarmee je dagelijkse doelen kunt stellen en kunt bijhouden welke stappen je elke dag hebt gezet om die doelen te bereiken. Je kan deze apps zelfs vaak koppelen met je activity tracker bijvoorbeeld om je vooruitgang ook in data te zien!

Als je eenmaal een tijdje hebt bijgehouden, kijk dan hoe ver het pad naar gedragsverandering is door naar historische gegevens te kijken. Deze gegevens kunnen worden gebruikt als leidraad voor toekomstige plannen: als er na verloop van tijd weinig verandering is opgetreden bij een doel (bv. een avondwandeling maken), is het misschien tijd om iets anders te proberen (bv. de frequentie verhogen).

Het belangrijkste om te onthouden wanneer je nieuwe gewoonten probeert op te bouwen is dat het tijd kost. Je moet doorgaan en niet opgeven als de dingen niet gaan zoals gepland. Gewoonten zijn niet gemakkelijk, maar met deze tips ben je op weg om er zelf een te vormen!