Bespaar ik energie met een slimme thermostaat?

Bespaar ik energie met een slimme thermostaat?

Natuurlijk is dat afhankelijk van de verwarming gedrag, maar de kans dat een slimme thermostaat bespaard renopzichte van uw gedrag is aanzienlijk. Als u het bijvoorbeeld te vervelend vindt om 's ochtends de verwarming lager te zetten voordat u het huis verlaat, zult u zeker een financiële besparing merken. Maar wie altijd gewetensvol de verwarming lager heeft gezet, wint vooral aan comfort. De Nest Thermostaat is zeer geavanceerd, zelf-lerend en bedieningsvriendelijk, dat energiebesparing wel heel gemakkelijk wordt.

Een programmeerbare thermostaat heeft stroom nodig

Programmeerbare thermostaten werken meestal op batterijen. U moet ze ongeveer om de één tot twee jaar vervangen. Sommige producten werken ook zonder batterijen. De benodigde energie haalt u uit de omgevingswarmte of het omgevingslicht.

Waarvoor dienen thermostaten met raamcontact?

Sommige programmeerbare thermostaten regelen de radiator automatisch voor een bepaalde tijd als de temperatuur snel daalt, bijvoorbeeld wanneer je de kamer ventileert. Dit is een rigide regel: bij twijfel zal de verwarming 20 minuten pauzeren, ook al werd het raam na 5 minuten gesloten. Of de verwarming gaat weer aan terwijl het raam nog open staat. Thermostaten die gecombineerd worden met een apart raamcontact zijn daardoor flexibeler. Deze herkennen betrouwbaar wanneer ramen of deuren worden geopend en gesloten en regelen dienovereenkomstig op en neer. Dergelijke oplossingen zijn afzonderlijk of in een netwerk in het slimme huis verkrijgbaar.

Wat kost een programmeerbare thermostaat?

De prijsklasse is breed. De goedkoopste modellen kosten rond de 10 euro, evenveel als een standaard thermostaat die met de hand te bedienen is. Modellen met meer functies kosten vanaf 35 euro voor de thermostaatkraan en 25 euro voor een raamcontact. Thermostaten voor smart home-oplossingen kosten rond de 40 euro.

Klokthermostaat is ook een goede optie als je geen slimme thermostaat wilt

Een programmeerbare klokthermostaat meet de kamertemperatuur en regelt automatisch de radiatorkraan - je hoeft hem niet meer te draaien. Maar als het te koud of te warm is, kun je altijd handmatig een andere temperatuur kiezen.

Op een programmeerbare klok thermostaat kun je vaak ook het tijdstip instellen waarop er moet worden verwarmd - bijvoorbeeld alleen 's ochtends voor en 's avonds na het werk. Je kunt ook de exacte temperatuur instellen. Zo bespaar je energie en verwarm je niet gratis. De klokthermostaat biedt veel voordelen, maar een slimme thermostaat is daar vaak wel een stap op voor.