Wat is Cryotherapie?

Wat is Cryotherapie?

Cryotherapie is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van extreem koude temperaturen. De bedoeling is dat je vrijwel bloot in een cabine van -110 graden Celsius gaat staan. Doordat je je lichaam blootstelt aan extreme kou, kan de temperatuur van je bloed stijgen tot wel 40 graden.

Positieve effecten van cryotherapie

De stijging van de temperatuur van je lichaam zou ervoor moeten zorgen dat virussen bestreden worden. De zuurstofrijke omgeving van de cabine moet ook zorgen voor de stijging van het zuurstofgehalte in je bloed. Hierdoor herstelt weefsel sneller. Steeds meer mensen zijn erg enthousiast over deze behandelingen. Daarnaast zijn de behandelingen zelf niet duur. Het kan dus geen kwaad om het een keer te proberen als je met de hier onder genoemde klachten zit. Als je problemen hebt met je bloeddruk, een pacemaker hebt of aan dialyse doet, wordt het echter niet aangeraden.

Doorbloeding

Nadat je in de cabine bent geweest is de doorbloeding van je lichaam beter. Hierdoor gaan mogelijk verstopte bloedvaten weer open. Als je weinig energie hebt of hele koude handen of voeten, kan dit deze klachten verbeteren.

Betere slaap

Dit is een van de meest genoemde positieve effecten van cryotherapie. De extreme kou zorgt voor betere, diepere slaap. Als je last hebt van slapeloze nachten is deze behandeling dus een aanrader voor jou.

Stress en depressie

Cryotherapie geeft een boost aan de serotonine en endorfine in het lichaam. Hierdoor voel je je een stuk opgewekter en meer ontspannen. Daarom kan deze behandeling een positief effect hebben als je opgebrand bent, weinig energie hebt of gewoon niet heel lekker in je vel zit.

Cellulitis

Afvalstoffen in het lichaam worden sneller en beter afgevoerd na de behandeling. Er wordt door het lichaam meer collageen aangemaakt door de kou. Hierdoor wordt de kwaliteit van je huid beter, met minder last ban cellulites.

Chronische spierpijn

Als je al lang kampt met spierpijn is cryotherapie ook een slim idee. De behandeling werkt ontstekingsremmend en verminderd stijfheid in het lichaam. Daarom kan cryotherapie de pijn verlichten.

Brandwonden

Zelfs als je zit met brandwonden kan cryotherapie een positieve bijdrage leveren. De behandeling geeft namelijk verlichting voor de vervelende jeuk en klachten die de brandwonden bezorgen.