Fysieke doelen behalen nu de sportscholen weer open zijn

Fysieke doelen behalen nu de sportscholen weer open zijn

Het is je vast niet onopgemerkt gebleven: de sportscholen zijn weer open. Na een hele tijd thuis te hebben moet trainen, mogen we dan nu eindelijk weer. Waar de een intensief door is blijven trainen, is de ander wellicht wat in de sluimerstand geraakt. Wat bij jou ook het geval is, in dit artikel lees je alles wat je moet weten over het behalen van fysieke doelen nu de sportscholen weer geopend zijn. 

Doel bepalen

Om te weten wat je wilt bereiken moet je eerst een doel bepalen. Een doel kan bijvoorbeeld zijn om een vetpercentage van 10% te bereiken. Het is belangrijk dat je jouw doel goed helder hebt en het SMART maakt. Wat houdt SMART in? Iedere letter staat voor een aparte definitie. Deze wordt hieronder verder toegelicht: 

S: specifiek

M: meetbaar

A: acceptabel

R: realistisch

T: tijdsgebonden

Als je doel aan deze voorwaarden voldoet, heb je een SMART geformuleerde doelstelling en is je kans op succes groter. Zo weet je namelijk precies wat je graag wil bereiken, in plaats van dat je zegt ‘iets te willen afvallen’. 

Een voorbeeld van een SMART doel is: 'op 01-08-2021 wil ik minimaal 3 kilo afgevallen zijn'. 

Door deze doelstelling op papier uit te schrijven en regelmatig te bekijken en te reflecteren op je progressie, maak je het een stuk makkelijker voor jezelf. Je bent je namelijk bewust van je doel en zal er hierdoor ook meer focus op hebben. Daarnaast helpt het ook om voor jezelf uit te schrijven hoe belangrijk het doel voor je is. Hoe belangrijker je het doel maakt voor jezelf, hoe groter de kans van slagen. 

Plan opstellen

Wanneer je het doel helder hebt, is het tijd om een plan op te stellen. In dit voorbeeld gebruiken we de doelstelling die ik eerder in dit artikel heb benoemd, namelijk: op 01-08-2021 wil ik minimaal 3 kilo afgevallen zijn

Wat moet ik doen om binnen twee maanden 3 kilo af te vallen? Hiervoor zal ik op mijn voeding moeten letten en voldoende bewegen. Nu de sportscholen weer open zijn kunnen we de beweging makkelijk realiseren door een vast aantal dagen de gym te bezoeken. Plan dit vast in je agenda en maak dit belangrijk. Bij deze doelstelling stellen we dan ook vast dat er minimaal 3 (vaste) dagen per week aan krachttraining gedaan wordt in de sportschool. 

Naast voldoende beweging moet je uiteraard ook op je voeding letten. Dit kun je het beste doen door een voedingstracker te gebruiken. Je kan het namelijk wel op goed geluk doen en ‘verwachten’ dat je ongeveer op het beoogde aantal kilocalorieën uitkomt, maar dan kom je vaak bedrogen uit. Het fijne aan zo’n voedingstracker is dat het precies uitrekent hoeveel kcal je mag nuttigen op een dag om je doel te behalen, maar niet een vast dieet uitschrijft. Zo kun je nog steeds eten wat je lekker vindt, maar dan op een uiterst verantwoorde manier. 

Uitvoering 

Dan kom je bij het belangrijkste onderdeel uit: de uitvoering. Aan de doelen en plannen alleen heb je natuurlijk niks, er zal wel gewerkt moeten worden. Het is dan ook belangrijk om tussentijds op je doelen te reflecteren en te kijken waar je staat. Plan ieder weekeinde dan ook een momentje voor jezelf waarop je dit doet. Door dit met enige regelmaat te doen kun je problemen op tijd herkennen en oplossen. 

Mocht het je ondanks alle tips toch niet lukken om vooruitgang te boeken? Dan is het raadzaam om externe hulp in te schakelen in de vorm van personal trainer / coach. Het is hierbij wel belangrijk dat je goed onderzoekt naar de ervaring en kennis van de betreffende coach. Zelf heb ik goede ervaringen met Rebody Weert. Mocht je dus hulp nodig hebben, dan kun je zeker eens een kijkje nemen op rebody.nl

Of je nou hulp nodig hebt of niet, ik wens je in ieder geval heel veel succes met het behalen van je doelen. Veel succes topper!