De effecten van een gezonde levensstijl op de mondgezondheid

De effecten van een gezonde levensstijl op de mondgezondheid

Een gezonde levensstijl bestaat uit goed eten, regelmatig sporten, voldoende rust nemen en voor je lichaam zorgen. Niet alleen helpt dit voor een verbeterde algehele gezondheid, het zal ook de mondgezondheid verbeteren.

Gezonde levensstijl begint op jonge leeftijd

Het is belangrijk al om op jonge leeftijd met een gezonde levensstijl te beginnen. Naast het goed eten, sporten en de meer voor de hand liggende aspecten is het ook belangrijk goed voor jouw kind zijn of haar gebit te zorgen. Dit staat namelijk in verband met de algehele gezondheid. Zorg al vroeg voor jouw kind zijn of haar gebit! Zodra je zorgen begint te maken is het vaak al te laat. Daarom is het belangrijk jouw kind al vanaf jonge leeftijd mee te nemen naar de tandarts. Zo kan hij stapsgewijs wennen aan de omgeving, tandartspraktijk, tandheelkundige instrumenten en de tandarts zelf.

Verder is het van belang vroeg te beginnen met het poetsen van de tanden. Gebruik voor het tandenpoetsen een tandpasta die fluoride bevat. De fluoride helpt gaatjes en andere tandheelkundige problemen voorkomen. Probeer daarnaast voeding te eten die voedingsmiddelen bevatten met weinig suiker en juist veel vezels. Dit helpt je kind zijn of haar tanden schoon te maken en vermindert de kans op gaatjes.

Een ongezonde leefstijl, waar komt het eigenlijk vandaan?

Veelal begint een ongezonde leefstijl bij de ouders van het kind. Belonen, motiveren en troosten gebeurt met snoepjes, koekjes, een ijsje of andere lekkernijen. Daarnaast wordt er ook beloond door bijvoorbeeld een bezoek aan een fastfood restaurant zoals even naar de McDonald’s.

Het gemak van beloningen in de vorm van iets lekkers is voor de hand liggend en makkelijk. Zo kun je als jouw kind na goed zijn best op school te hebben gedaan iets lekkers geven of na zwemles even iets uit de snoepautomaat geven. Echter stapelt de hoeveelheid suiker inname en de hoeveelheid eetmomenten van de dag zo snel op.

Naast de ongezonde beloningen is een ongezonde leefstijl steeds normaler. Zo zie je op straat steeds vaker mensen eten en is de hoeveelheid fastfood restaurants en bezorg mogelijkheden ontzettend toegenomen. Hierdoor kom je dus zelf ook eerder in de verleiding om hieraan mee te doen.

Verder komt de ongezonde leefstijl uit automatisme en voor je gevoel gemak. Kom je moe thuis van werk? Heb je geen zin meer om te koken? Even ‘snel’ wat bestellen voelt dan makkelijker aan. Echter is het verstandiger om extra eten in huis te hebben, wat je snel kunt klaarmaken op dit soort momenten. Niet alleen is dit gezonder, met de bezorgtijd meegenomen kun je waarschijnlijk ook nog eens sneller eten.

Tips betere mondgezondheid.

Begin met het poetsen van je tanden twee keer per dag. Doe dit met een zachte tandenborstel en reinig tussen je tanden eenmaal per dag. Vermijd daarnaast plakkerig eten zoals snoep of kauwgom. Dit kleeft namelijk snel aan je tanden en kan zo tandplak veroorzaken. Verder is het verstandig regelmatig jouw tandarts te bezoeken voor periodieke controles. De tandarts controleert je gebit en herkent eerder (voor)tekenen van onder andere tandbederf.

Tips voor goede mondgezondheid van jouw kind:

1.       Beperk eet- en drinkmomenten naar maximaal 7 keer eet- en drinkmomenten op een dag.

2.       Begin met het poetsen van de tanden al vanaf het doorbreken van de eerste tandjes.

3.       Gebruik tandpasta die fluoride bevat.

4.       Neem je kind al op jonge leeftijd mee naar de tandarts. Dit kan al vanaf de eerste tandjes.

5.       Poets 2x per dag het gebit van jouw kind voor 2 minuten lang en poets na tot zeker 10 jarige leeftijd.

Hoe vind je een goede tandarts?

Overweeg je over te stappen van tandarts? Of ben je op zoek naar een tandarts?  Twijfel je tussen tandartsen en vind je het moeilijk een goede keuze te maken? Bekijk onderstaande punten zodat je weet waar je op moet letten:

1. Google reviews van tandartsen. Let op het aantal, hoe recent en gemiddelde beoordelingscijfer.

2. Naast Google reviews zijn er andere beoordelingswebsites die je kunt bekijken. Kijk bijv. bij zorgkaartnederland. Of bij tandarts.nl. Hier kun je daarnaast specifieke beoordelingen van de behandelaren inzien.

3. Bezoek de website en bekijk het aanbod van de behandelingen. Houd rekening met behandelingen die voor jou van toepassing zijn of kunnen zijn. Denk aan mogelijke behandelingen voor de toekomst. Wellicht wil je kinderen? Of verhuis je binnenkort naar bijvoorbeeld Rotterdam? Controleer dan of ze goede kindertandheelkunde Rotterdam aanbieden.

4. Controleer hoe ervaren de tandartspraktijk is. Zo waarborgt een ervaren tandarts eerder de continuïteit waarborgen (controleer wel klantervaringen / reviews).

5. Bezoek de website en bekijk het personeel. Zo krijg je een eerste indruk van de behandelaren. Vaak kan je online het personeel van een tandartspraktijk zien. Zo weet je ook of ze intern specialisten hebben.

6. Bedenk of je een kleine tandartspraktijk of grotere tandartspraktijk wilt. Bij grotere tandartspraktijken kun je te maken krijgen met verschillende behandelaren die jou helpen. Kleinere praktijken bieden daarentegen vaker minder soorten tandartsbehandelingen aan.

7. Als laatste tip kun je contact opnemen met tandartspraktijken waar je interesse voor hebt. Plan een kort kennismakingsgesprek met ze in. Zo leer je direct de tandarts, omgeving en praktijk goed kennen.