Waarom schrijft mijn huisarts me geen antibiotica voor bij keelpijn?

Waarom schrijft mijn huisarts me geen antibiotica voor bij keelpijn?

Wanneer je keelpijn hebt maar geen antibiotica krijgt

Veel mensen stappen naar de huisarts met keelpijn en verwachten een kuur antibiotica om snel beter te worden. Toch gebeurt het vaak dat de huisarts geen antibiotica voorschrijft. Dit roept vragen op: waarom krijg ik geen medicijnen terwijl ik me ziek voel? Dit artikel legt uit waarom huisartsen terughoudend zijn met antibiotica bij keelpijn en wat je zelf kunt doen om klachten te verlichten.

De oorzaak van keelpijn

Virale versus bacteriële infecties

Keelpijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus. Denk aan verkoudheidsvirussen of het griepvirus. Antibiotica werken niet tegen virussen, alleen tegen bacteriën. Slechts een klein deel van de keelontstekingen wordt veroorzaakt door een bacterie, zoals de streptokok. Omdat er geen betrouwbare manier is om zonder aanvullend onderzoek precies te zeggen of een virus of bacterie de boosdoener is, kiest de huisarts in de meeste gevallen voor afwachten.

Zelfherstellend vermogen van het lichaam

Het lichaam is goed in staat om virale infecties zelf op te lossen. Bij een normale keelpijn zijn de klachten na een paar dagen al minder en meestal binnen een week voorbij. Antibiotica bieden dan geen meerwaarde en kunnen zelfs bijwerkingen geven, zoals diarree of allergische reacties.

De risico’s van overmatig antibioticagebruik

Resistentie als groeiend probleem

Een belangrijke reden om terughoudend te zijn met antibiotica, is het gevaar van antibioticaresistentie. Dit betekent dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica, waardoor infecties in de toekomst moeilijker te behandelen zijn. Artsen gebruiken antibiotica daarom alleen wanneer het echt nodig is, om resistentie zoveel mogelijk te voorkomen.

Bijwerkingen en onnodige belasting

Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid, huiduitslag of schimmelinfecties. Door antibiotica te gebruiken als ze niet nodig zijn, belast je je lichaam onnodig. Het is daarom gezonder om – wanneer mogelijk – klachten op natuurlijke wijze te laten genezen.

Wanneer moet je wel naar de huisarts?

Signalen van een ernstigere infectie

Hoewel keelpijn meestal onschuldig is, zijn er situaties waarin het belangrijk is om wel contact op te nemen met de huisarts. Als je koorts hebt boven de 38,5°C die langer dan drie dagen aanhoudt, moeite hebt met slikken of ademhalen, of je erg ziek voelt en snel achteruitgaat, dan kan er meer aan de hand zijn. Ook wanneer de klachten na een week niet verbeteren of steeds terugkeren, is het goed om medisch advies te vragen.

Wat kun je zelf doen bij keelpijn?

Rust nemen, voldoende drinken en eventueel pijnstillers zoals paracetamol gebruiken helpen om de pijn te verlichten. Warme dranken, honing of keelpastilles kunnen ook tijdelijk verlichting geven. Door goed voor jezelf te zorgen, geef je je lichaam de beste kans om te herstellen zonder antibiotica.