Schimmels tegengaan? Hier moet je opletten!

Schimmels tegengaan? Hier moet je opletten!

Op ons lichaam leven schimmels. Deze schimmels zijn ook erg belangrijk voor onze huid. Echter in bepaalde omstandigheden kunnen deze schimmels zich tegen ons gaan keren en daardoor kun je dan een schimmelinfectie krijgen. Dat kan in de mond, op het hoofd, in de vagina of anus, eigenlijk op het hele lijf. De ene plek is wel vervelender als de andere. Iedereen kan er last van krijgen. 

Een schimmelinfectie kan ook voorkomen op de huid. Ons lichaam bestaat immers voor een groot deel uit huid, waardoor een dergelijke infectie op veel plekken voor kan komen. Een dergelijke schimmelinfectie kan het gevolg zijn van het verblijf in een warme, vochtige ruimte. Denk hierbij aan een kleedkamer van een zwembad of een sauna. Ook kan een dergelijke infectie voorkomen als gevolg van te strakke kleding, waardoor de huid beschadigd kan raken. Een andere oorzaak van een schimmelinfectie op de huid kan zijn dat je juist te veel met zeep wast. Hierdoor verwijder je namelijk het beschermlaagje, waardoor een infectie kan optreden. Erg vervelend, maar niet onoverkoombaar.

Waar wordt een schimmelinfectie door veroorzaakt?

Een schimmelinfectie op de huid komt ook veel voor bij mensen met een lage weerstand. Door een schimmeldodend middel te gebruiken kun je deze schimmelinfectie bestrijden. Een dergelijk middel kun je bijvoorbeeld als zalf of crème verkrijgen. Een dergelijk middel kun je online bestellen, zonder recept van een huisarts. Zorg ervoor dat als je een infectie hebt, de huid altijd goed droog wordt gemaakt en je ruim zittende kleding draagt. Blijf je last houden van je infectie, of komt deze na de behandeling terug, raadpleeg dan altijd je huisarts. Het is van belang dat je niet met een infectie blijft rondlopen.

Welke infecties komen nog meer vaak voor?

Niet alleen huidschimmel is prominent aanwezig. Ook teenschimmel of zwemmerseczeem komt veel voor. Dit wordt veelal veroorzaakt door een natte omgeving waar de schimmel goed kan gedijen. De verspreiding komt bijvoorbeeld voor in het zwembad of bij de sauna. Water en warmte is een optimaal leefklimaat voor de schimmels. Gelukkig zijn ook deze soorten prima te behandelen met terbinafine of trisporal.