Portugese vloertegels kopen? Waar moet je op letten?

Portugese vloertegels kopen? Waar moet je op letten?

Ben je klaar om je huis een flinke make-over te geven met prachtige Portugese vloertegels? Deze kleurrijke, gedetailleerde tegels kunnen echt een statement maken in elke ruimte. Maar voordat je halsoverkop naar de winkel rent, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Geen zorgen, we helpen je op weg!

1. Kwaliteit van de tegels

Kwaliteit is natuurlijk heel erg belangrijk als het gaat om vloertegels. Portugese tegels staan bekend om hun vakmanschap, maar niet alle tegels zijn gelijk geschapen. Controleer altijd of de tegels handgemaakt zijn en van hoogwaardige materialen. Handgemaakte tegels hebben vaak een uniek karakter, met kleine imperfecties die juist bijdragen aan hun charme. Als iets te goedkoop lijkt, is het dat waarschijnlijk ook. Investeer in kwaliteit en je zult er jaren plezier van hebben. Laat bijvoorbeeld de cementtegels die uit Marokko komen links liggen.

2. Patronen en kleuren

Portugese tegels zijn verkrijgbaar in allerlei patronen en kleuren, van traditioneel blauw en wit tot gedurfde, moderne designs. Denk goed na over wat je wilt bereiken met je ruimte. Wil je een rustige, serene sfeer in de badkamer? Ga dan voor tegels in zachte kleuren. Let op het gebruik van maximaal 3 kleuren. Wil je een statement maken in de keuken? Kies dan voor een opvallend patroon met heldere kleuren. Het is ook slim om een paar tegels mee naar huis te nemen om te zien hoe ze er in je eigen licht uitzien. Bij FLOORZ bijvoorbeeld, kun je gewoon een setje gratis tegels meenemen als je hun showroom bezoekt.

3. Afmetingen en vorm

Portugese cementtegels komen in verschillende maten en vormen. De traditionele vierkante tegel is altijd een veilige keuze, maar er zijn ook hexagonale en rechthoekige opties die je kunt overwegen. Houd rekening met de afmetingen van de ruimte die je wilt betegelen. Grote tegels kunnen een kleine ruimte groter laten lijken, terwijl kleinere tegels juist een gezellige, intieme sfeer kunnen creëren. Nadeel: hoe kleiner de tegels worden, hoe duurder ze in aanschaf zullen zijn. Elke patroontegel is handgemaakt, dus meer werk = een hogere prijs.

4. Prijs

Laten we eerlijk zijn, budget is altijd een belangrijke factor. Portugese tegels kunnen variëren in prijs, afhankelijk van de kwaliteit en het ontwerp. Stel van tevoren een budget vast en probeer daarbinnen te blijven. Struin ook eens over het internet of er ergens Portugese tegels in de aanbieding zijn. Vergeet niet dat je ook rekening moet houden met de kosten voor het installeren van de tegels. Soms is het de moeite waard om iets meer te betalen voor een tegel die je echt geweldig vindt en die langer meegaat.

5. Onderhoud

Denk na over hoe veel onderhoud je bereid bent te doen. Sommige Portugese tegels vereisen regelmatige afdichting om vlekken en schade te voorkomen, terwijl andere bijna onderhoudsvrij zijn. Keramische antieke tegels zijn vaak gemakkelijker schoon te maken dan cementtegels. Vraag altijd naar de onderhoudsinstructies voordat je een beslissing neemt.

6. Probeer en test

Veel winkels bieden samples aan. Maak hier gebruik van! Neem een paar monsters mee naar huis en leg ze op de vloer. Kijk hoe ze eruitzien in verschillende lichtomstandigheden en hoe ze aanvoelen onder je voeten. Dit kan je echt helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.

7. Installatie

Als laatste, het leggen van de vloer. Portugese tegels kunnen wat lastig zijn om zelf te leggen, vooral als je voor een complex patroon gaat. Overweeg om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat alles er perfect uitziet. Het kan wat extra kosten, maar het eindresultaat zal het waard zijn.

Het kopen van Portugese vloertegels kan een beetje overweldigend zijn, maar met deze tips in gedachten, ben je goed op weg om de perfecte cementtegels voor jouw huis te vinden. Neem de tijd, doe je onderzoek en geniet van het proces. Voor je het weet, heb je een prachtig betegelde ruimte waar je jaren van kunt genieten. Veel succes en happy shopping!