Ondernemer? Hier moet je rekening mee houden bij ziekteverzuim

Ondernemer? Hier moet je rekening mee houden bij ziekteverzuim

Heb je een onderneming en heb je mensen in dienst? Dan is de kans zeer groot dat je weleens te maken hebt met ziekteverzuim. Misschien heb je het geluk gehad, dat er nog nooit een medewerker langdurig ziek is geweest, maar dit kan natuurlijk wel een keer gebeuren. In dit geval is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels die er in Nederland gelden op dit gebied. Zo kom je als werkgever niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je in dit traject de juiste stappen nemen. Hieronder kun je lezen welke stappen je kunt zetten in je onderneming, om dit onderdeel goed in te regelen. Hier komen ze!

Verzuimprotocol

De eerste stap die je als werkgever het beste kan zetten op het gebied van ziekteverzuim is het opstellen van een verzuimprotocol. Hierin kun je opnemen welke (interne) procedures je wilt afspreken omtrent ziekteverzuim. Denk hierbij aan basiszaken zoals; bij wie moet iemand zich ziekmelden? Op welke manier kan iemand zich ziekmelden? (Telefonisch, per mail) Ook moet er iemand binnen de organisatie zijn die verantwoordelijk is voor het volgen van de juiste stappen, als iemand zich langdurig ziekmeldt.

Wet verbetering poortwachter

Als iemand langdurig ziek is, komt de Wet verbetering poortwachter om de hoek kijken. Deze wet werd ooit in het leven geroepen om het hoge aantal arbeidsongeschikten in Nederland, terug te dringen. Als werkgever ben je volgens deze wet, verplicht om je best te doen, om ervoor te zorgen dat een zieke werknemer weer aan de slag gaat. Een belangrijke eerste stap hierbij is de medische keuring van een medewerker. Hierbij wordt er gekeken wat de medewerker precies heeft en hoelang het duurt voordat deze persoon weer aan het werk kan. Er kan bijvoorbeeld worden besloten dat een medewerker bijvoorbeeld eerst weer op halve kracht gaat werken, of alleen maar licht werk gaat verrichten. Als werkgever moet je op een positieve, actieve manier medewerking geven aan dit traject. Mocht het zo zijn dat aan het einde van het wettelijke traject, de medewerker nog steeds niet kan werken, dan wordt deze uiteindelijk arbeidsongeschikt verklaard. In het laatste geval ontvangt deze medewerker een uitkering van de staat en keert deze niet meer terug bij het bedrijf.

Goede software

Om alle stappen goed te doorlopen op het gebied van ziekteverzuim is het verstandig om te kiezen voor goede software op dit gebied. Hiermee wordt er geen stap vergeten en wordt alles ook nog eens meteen goed gedocumenteerd. Komt er controle, dan heb je met één druk op de knop alle informatie meteen beschikbaar. Bovendien is het ook ideaal voor jou als ondernemer; je kunt altijd real time inzien hoe het ervoor staat op het gebied van ziekteverzuim in je bedrijf. Ideaal toch?