Beginnen met beleggen in 2022? Dit zijn de mogelijkheden die je hebt

Beginnen met beleggen in 2022? Dit zijn de mogelijkheden die je hebt

Door de hoge inflatie van de afgelopen jaren, kiezen veel mensen ervoor om geld wat ze over hebben te beleggen. Je kunt dit doen op veel verschillende manieren. Wil jij ook beginnen met beleggen in 2022? Hieronder lees je de mogelijkheden die je hebt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Aandelen

Beleggen in aandelen houdt het kopen en verkopen van aandelen in bedrijven in. Wanneer je aandelen koopt, ben je mede-eigenaar van het bedrijf. Aandelen kunnen stijgen of dalen in waarde, afhankelijk van de prestaties van het bedrijf. Het voordeel van aandelen is dat je hiermee veel winst kunt maken als ervaren beleggen. De aandelenmarkt bestaat al een lange tijd, waardoor er veel duidelijke regels en afspraken zijn. Beleggen in aandelen is daarom meestal een stuk stabieler dan andere, soortgelijke investeringen.

Cryptomunten

Vergeleken met aandelen zijn cryptomunten nog relatief nieuw. Deze digitale munten worden gebruikt als betaalmiddel op het internet en zijn daarom erg handig voor online aankopen. Het voordeel van cryptomunten is dat ze minder gevoelig zijn voor inflatie. Dit komt doordat de hoeveelheid cryptomunten die in omloop zijn beperkt is. Daarnaast zijn cryptomunten anoniem, waardoor je inkomsten makkelijk kunt verbergen. Het nadeel van cryptomunten is dat ze erg volatiel zijn. Dit betekent dat de waarde ervan erg snel kan stijgen of dalen. Nieuwe cryptomunten komen en gaan vaak weer snel. Dus let vooral op bij de minder bekende en grote munten.

Beleggingsfondsen en ETF's

Als je wilt beleggen via een beleggingsfonds of ETF, beleg je in een groep aandelen of obligaties. Beleggingsfondsen zijn gemengde fondsen: ze beleggen in verschillende bedrijven en sectoren. Je zult vast weleens hebben gehoord van een beleggingsfonds, maar wat zijn ETF's precies? Een ETF is eigenlijk hetzelfde als een beleggingsfonds, maar is een stuk goedkoper. Dit komt doordat een ETF geen actieve beheerder heeft. Het nadeel van beleggingsfondsen en ETF's is dat je minder invloed hebt op de keuzes die gemaakt worden. Ook is het moeilijker om hiermee winst te maken dan wanneer je zelf aandelen koopt en verkoopt. Je hebt meer zekerheid, maar hierdoor dus ook minder snel veel winst.

Je kunt tenslotte ook nog beleggen in producten, grondstoffen en vastgoed. Voor een beginnend belegger zijn deze opties echter een stuk lastiger. Op zoek naar de beste ETF, cryptomunt of strategie├źn voor de aandelenmarkt? Kies een vorm van beleggen en probeer je hier zoveel mogelijk in te verdiepen. Kennis en ervaring zijn namelijk het belangrijkst om succesvol te kunnen beleggen.