Welke bloemen zijn goed voor bijen en vlinders?

Welke bloemen zijn goed voor bijen en vlinders?

In Nederland gaat het momenteel niet goed met de bijen en vlinders. Deze dieren zijn echter belangrijk voor de groei van bloemen. Ook zijn er verschillende beesten die bijen en vlinders weer kunnen eten. Deze dieren zijn dus belangrijk in de voedselketen. Wil jij de Nederlandse vlinders en bijen een handje helpen? Dan kun je in je tuin planten neerzetten die geschikt zijn voor deze diertjes.

Welke bloemen zijn nu echt goed voor deze dieren? Waar moet je op letten als je deze planten in je tuin hebt? En hoe kun je deze dieren op andere manieren helpen?

Bijen en vlinders in Nederland

In Nederland zijn er zo’n 2400 soorten vlinders. Er zijn ook heel veel verschillende bijensoorten in Nederland, namelijk zo'n 360. Toch gaat het in ons land niet zo goed met de populatie van deze soorten. In de afgelopen jaren zijn er namelijk steeds minder bijen en vlinders gespot. Dit is erg vervelend, want deze dieren zijn onmisbaar in het ecosysteem. Bijen en vlinders zijn onmisbaar in de groei van bloemen. Dit komt omdat ze bloemen bezoeken om nectar te halen. Als ze bloemen bezoeken, maken ze contact met het stuifmeel van de bloemen. Hierdoor kunnen bloemen zich vermeerderen. Bijen en vlinders helpen dus bij het groeien van bloemen.

Bloemen die de dieren aantrekken

Er zijn veel planten die je kunt neerzetten om deze beestjes te helpen. Niet alle bloemen zijn echter even aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Je kunt bloemen neerzetten die deze beestjes aantrekken, zoals aster, lavendel en de vlinderstruik. Deze bloemen zijn geschikt voor de vlinders in Nederland. Voor bijen heb je andere goede keuzes, zoals het bijenkorfje, tijm en salie. Veel vlinderplanten zijn echter ook geschikt voor veel soorten bijen. Je kunt vandaag nog online bloemen bestellen om deze dieren te helpen.

Andere manieren om vlinders en bijen te helpen

Heb je geen tuin, of is het lastig om nieuwe bloemen neer te zetten? Dan zijn er ook andere manieren waarop je kunt helpen. Je kunt bloemen in potten neerzetten op het balkon of op andere plekken. Voor sommige soorten bijen kun je ook een bijenhuisje neerzetten. Verder kun je ook nog doneren aan één van de goede doelen die bijen en vlinders in Nederland helpen, zoals de Bijenstichting.