Affiliate marketing, wat is het en hoe werkt het?

Affiliate marketing, wat is het en hoe werkt het?

Affiliate marketing, je leest er steeds vaker over. Het is een methode waarmee via het internet een inkomen opgebouwd kan worden. Sommigen zien het als de heilige graal van online geld verdienen, anderen zijn er sceptisch over. Maar wat is het precies en hoe werkt het?

Tijd om op onderzoek uit te gaan en daar eens dieper in te duiken. We spraken met Youri van Slimmerverdienen om meer te weten komen over affiliate marketing en zaken die daarbij komen kijken.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een verdien- en marketingmodel waarbij twee partijen betrokken zijn: de affiliate (publisher) en de verkoper (adverteerder). In veel gevallen is er ook een affiliate netwerk bij betrokken wat de techniek en administratieve zaken regelt.

Affiliate marketing werkt zo: als affiliate promoot je producten en/of bestaande diensten op de markt van andere verkopers. Elke keer als iemand een aankoop doet krijgt de affiliate die deze klant heeft doorgestuurd een commissie betaald. De klant betaalt hiervoor niets extra. De verkoper deelt een deel van de winst met de affiliate.

Het voordeel voor de affiliate is dat deze geen klantenservice hoeft te doen, producten in te kopen of te verzenden. Dat is allemaal de verantwoordelijkheid van de verkoper. Affiliate marketing wordt wel eens verward met dropshipping maar het is dus niet hetzelfde. Als dropshipper heb je alle verantwoordelijkheden van een webshop, als affiliate heb je dat dus niet.

Hoe zorg je er als affiliate voor dat mensen via jouw link doorklikken?

Als je een bron voor bezoekers hebt heb je de mogelijkheid om affiliate marketing toe te passen. Dit kan via meerdere methodes maar veruit de meest voorkomende vorm is via een eigen website.

Veruit de meeste mensen en bedrijven die een affiliate website maken richten zich op een specifieke niche met zo'n site. Bijvoorbeeld honden of stofzuigers. Op die website publiceren ze vervolgens blogs en artikelen gerelateerd aan de niche, op basis van een zoekwoorden onderzoek.

Dit is informatieve content gericht op wat mensen op Google opzoeken, bijvoorbeeld "Hoe vaak moet ik een puppy uitlaten". Maar ook commerciële content zoals reviews over producten, daarmee verdien je de meeste commissies.

Deze sites zijn voornamelijk gericht op organische bezoekers via zoekmachines zoals Google. Maar je kunt ook ads inzetten voor directe traffic of via social media content delen en mensen doorsturen naar je website of directe affiliate links.

Hoeveel moet je investeren om hiermee te beginnen?

In principe kun je starten met 35 a 40 euro. Dit is voor goede webhosting en een domeinnaam. Je installeert vervolgens WordPress en kunt zelf beginnen met het schrijven van content. Je investeert dan vooral je tijd dus.

Maar wil je sneller groeien dan is het vooral investeren in content. Dat kun je zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt, afhankelijk van hoeveel nieuwe artikelen je elke maand wil publiceren. Zolang je maar niet voor een goedkope tekstschrijver gaat want daar geldt vaak goedkoop is duurkoop.

Ze noemen dit wel eens passief inkomen, is het dat ook?

Ja en nee, eerder semi-passief zou ik zeggen. Het bouwen en groeien van een affiliate website neemt tijd in beslag en daar gaat zeker werk inzitten. Echter als een website eenmaal groeit wordt het werk relatief minder, zeker als je in specifiekere niches zit.

En de commissies verdien je zonder er actief mee bezig te zijn buiten de werkzaamheden aan de site. Als affiliate hoef je niet 1-op-1 mensen door te sturen. Je website is 24/7 bereikbaar en werkt dus als nonstop als een machine voor je.

Zou je het wel volledig passief willen maken dan moet je alles uitbesteden qua werkzaamheden.

Wat zijn de grootste voordelen van affiliate marketing?

Voor beginners is de lage investering toch wel een groot voordeel. Maar ook voor bestaande bedrijven die zich hiermee bezig houden zijn de investeringen relatief laag vergeleken met andere businessmodellen.

Verder natuurlijk het feit dat je geen klantenservice hoeft te doen en je jezelf niet bezig hoeft te houden met productvoorraden en het verzenden van pakketjes. Als affiliate richt je je puur op het bouwen van websites en blogs met goede content en het doorsturen van bezoekers.

Ook is het laagdrempelig om mee te starten en voor de meeste mensen een mooie kans om een website te bouwen over iets wat ze zelf interessant vinden én hier geld aan te verdienen.

Als laatste grote voordeel is het feit dat je waar en wanneer je wil aan je affiliate website kunt werken. Zolang je maar je laptop en een internetverbinding hebt. Het zou zelfs vanaf je smartphone kunnen.

Heb je nog tips voor beginnende affiliates?

Het belangrijkste is om gewoon te starten. En vervolgens consistent aan je site te blijven werken. Er is geen geheime truc naar succes en affiliate marketing kost eenmaal tijd.

Kies een niche/onderwerp wat je zelf tof/interessant vind en je website wordt een project om aan te werken waar je ook plezier aan beleeft. En dat is belangrijk want vaak duurt het 3 a 6 maanden voordat je de eerste commissie scoort.

Als je een niche kiest die je tof vind weet je ook welke producten relevant en goed zijn. En die kennis is belangrijk om te gebruiken in je content en het overtuigen van je bezoekers om tot aankoop over te gaan. Zeker in je commerciële content.

En als je eenmaal je eerste commissie hebt verdiend dan wil je meer. Dus gewoon beginnen én volhouden is de sleutel naar succes.