Hoe identificeer je een edelsteen?

Hoe identificeer je een edelsteen?

Je hebt een mooie edelsteen gezien, en je wilt weten wat het is. Hoe identificeert u een edelsteen? Laten we eerst wat basisprincipes bespreken. De meeste edelstenen ter wereld zijn gemaakt van mineralen - dat zijn combinaties van elementen die van nature in de aarde voorkomen. Sommige mineralen kunnen worden omgevormd tot edelstenen of halfedelstenen door processen zoals verhitting of door ze in bepaalde vormen en maten te snijden; andere mineralen kunnen niet door deze processen worden veranderd, maar vormen toch prachtige edelstenen als ze goed worden geslepen.

Er zijn drie basiscategorieën edelstenen: edelstenen (of edelmetalen), halfedelstenen en imitatiestenen (of synthetische edelstenen). Tot de edelstenen behoren robijn, saffier, smaragd, amethist, diamant, enz.; tot de halfedelstenen behoren peridot, granaat (de geboortesteen voor steenbokken, trouwens), aquamarijn; tot de imitaties behoren cubic zirconia, moissaniet (deze twee zijn beide door de mens gemaakt).

Kijk naar het gewicht van de steen.

Een andere manier om een edelsteen te identificeren is het gewicht. Soms kun je zien of een steen echt is of niet door hem in je hand te houden. Deze methode werkt vooral goed voor grote edelstenen die niet veel kleur hebben, zoals diamanten en saffieren.

Maar het is niet waterdicht. Als u bijvoorbeeld kijkt naar een geelgouden diamanten ring en hij weegt meer dan u op grond van de grootte van de steen zou verwachten (een diamant van 1 karaat zou ongeveer 3/4e van een ons moeten wegen), zitten er waarschijnlijk andere metalen in dan goud (zoals zilver). Dit kan de prijs aanzienlijk verlagen en het moeilijker maken om later door te verkopen als we het hebben over het taxeren van sieraden verderop in dit artikel!

Om deze methode het beste te laten werken voor het identificeren van edelstenen, probeer het gewicht van elke steen af te wegen tegen de slijpvorm (waar we hieronder meer over leren), kleur, helderheid en grootte!

Hoe zijn de kleuren verdeeld?

De kleurverdeling is ook belangrijk. Als u een edelsteen die veel kleur heeft, maar het is niet gelijkmatig verdeeld over de steen, dan kan er een aantal problemen met het. Kleur distributie kan u vertellen of een steen is synthetisch of natuurlijk, in aanvulling op dat, het kan ook u bewust maken van de vraag of de kwaliteit van uw edelsteen is hoog of niet.

Als er vlekken zijn waar er helemaal niet veel kleur is, betekent dit dat er misschien iets mis is met de interne structuur van uw edelsteen en dat hij het licht niet goed weerkaatst vanwege deze interne gebreken.

Heeft het een sterke geur?

Als een edelsteen een sterke geur heeft, is het waarschijnlijk plastic of glas. Maar als het een zoete geur heeft, dan is het misschien barnsteen. Heeft het een zure geur, dan is het misschien een soort kwarts.

Wat is de hardheid?

Vervolgens moet u weten wat de hardheid is. De hardheid wordt gemeten op de schaal van Mohs, waarbij diamant met een hardheid van 10 de hardste edelsteen is. De op één na hardste edelstenen zijn saffier en spinel (9), en vervolgens Dumortieriet (8,5), robijn (8) en smaragd (7). Vergelijk dat eens met zachtere mineralen zoals kwarts (6) of calciet (5), of nog zachtere edelstenen zoals opaal, dat slechts 2-3 op de schaal scoort!

Is het transparant of reflecterend?

Transparantie beschrijft het vermogen van een edelsteen om licht door te laten, waardoor de edelsteen helder lijkt. Als u een transparante edelsteen tegen het licht houdt en vanuit verschillende hoeken bekijkt, kunt u er doorheen kijken. Veel transparante edelstenen hebben interne insluitsels die hen hun schoonheid geven. U kunt ook zien of een edelsteen transparant is omdat hij op een zwart oppervlak helder wit lijkt, terwijl ondoorzichtige of niet-transparante edelstenen geen licht weerkaatsen.