Hoe herken je de symptomen van een vitamine B tekort?

Hoe herken je de symptomen van een vitamine B tekort?

Vitamine B is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat alle cellen van ons lichaam goed functioneren. Vitamine B helpt het lichaam voedsel om te zetten in energie, maakt nieuwe bloedcellen aan, houdt de huid en hersencellen gezond, en regelt hormonen en andere lichaamsweefsels. Ben jij bang voor een tekort aan vitamine B en welke symptomen daarbij horen? Lees dan snel verder!

Waarom is vitamine B belangrijk?

De B-vitamines zijn ook van vitaal belang voor het afbreken van koolhydraten en het transport van voedingsstoffen door het lichaam, en om onze hersenen optimaal te laten functioneren.  In je poging om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze zeer belangrijke voedingsstof binnenkrijgt, is het belangrijk te bedenken dat er eigenlijk acht soorten B-vitamines zijn, elk met hun eigen functie - samen vormen ze het zogenaamde vitamine B-complex.

Wie moeten vitamine B supplementen kopen?

Het is ook belangrijk om te bedenken dat je waarschijnlijk meer behoefte hebt aan suppletie als je ouder bent dan 50 jaar. Met de leeftijd wordt het moeilijker om vitamine B op te nemen, omdat onze maag dan minder efficiënt is in het volledig opnemen ervan. Wie zwanger is, bepaalde chronische gezondheidsproblemen heeft, langdurig medicijnen gebruikt, overmatig alcohol drinkt en een strikt vleesloos dieet volgt, heeft ook meer kans op een vitamine B-tekort.

Voordat je met een nieuw supplement of voedingsprotocol begint is het altijd het beste om je arts te raadplegen, maar een aanpak via de voeding verdient meestal de voorkeur bij afwezigheid van een ernstig tekort.

Vitamine B tekort symptomen

Enkele symptomen van een vitamine B tekort zijn bijvoorbeeld zenuwproblemen of tintelingen en bloedarmoede waardoor je je zwak of duizelig voelt.  

Waar haal je het beste vitamine B uit?

Op macroniveau zal dierlijk voedsel je beste bron zijn. Bijvoorbeeld, drie ons rundvlees geeft je 100 procent van je dagelijkse waarde. Toch wil je rood vlees beperken tot één tot twee keer per week en je vitamine B uit andere bronnen halen, zoals zalm of tonijn, die je beide meer dan je dagelijkse behoefte geven uit slechts drie ons. Zuivelproducten geven je ook wat: een kop melk van twee procent geeft je ongeveer de helft van je dagelijkse behoefte."

Vitamine specialisten over vitamine B

Vitamine specialisten merken ook op dat er onder de beperkte voedselopties voor veganisten nog voedingsgist, marmite, verrijkte soja, amandelmelk, plantaardig vlees, verrijkte granen, tempeh en nori zeewier zijn. Elk van deze helpt je op heerlijke wijze aan je vitamine B-behoeften te voldoen.