Hoe kun je wonden sneller en beter laten genezen?

Hoe kun je wonden sneller en beter laten genezen?

Heb jij een vervelende of pijnlijke wond en wil je deze beter en sneller laten genezen? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Wonden kunnen soms jeuken, pijnlijk zijn of vervelende littekens achterlaten. Daarom is het beter om je wonden zo goed mogelijk te laten verstellen. In dit artikel geven we meer informatie hierover.

Juiste voeding

Voeding heeft een groot effect op de genezing van wonden. Je hebt energie nodig die je krijgt van eiwitten. Vaak gaan mensen met vervelende wonden minder of minder goed eten. Dit is juist niet aan te raden, ook al kan dit lastig zijn. Probeer zo gezond mogelijk te eten en vraag desnoods hulp van een diëtist. Zorg dat je sowieso genoeg melkproducten, vlees en vis binnenkrijgt. Eet tussendoor wat koek, cake, kaas of worstjes als snack. Hierdoor krijgt je lichaam meer energie en zal je wond beter en sneller herstellen. Ook moet je voldoende drinken, het liefst water.

Beweging

Ook lichamelijke beweging kan zorgen voor verbetering. Dit zorgt namelijk voor betere circulatie en meer zuurstof in het lichaam. Hierdoor kun je ook hulp vragen aan een professional. Je moet namelijk ook weer niet te veel en te extreem sporten.

Minder roken

Bloedvaten zullen samenknijpen als je veel rookt. Daarom kan het beter zijn om tijdelijk te stoppen of in ieder geval te minderen met roken. Anders zal de wond namelijk minder voedingsstoffen krijgen. Voedingsstoffen zijn goed voor het herstel van de wond.

Medicijnen en crèmes

Soms kunnen medicijnen en crèmes ook helpen bij het herstel. Je kunt hiervoor advies krijgen bij de huisarts. Het is vooral belangrijk dat de wond niet verder geïnfecteerd raakt. Je kunt dit merken doordat de wond rood en warm is en als er pijn en zwelling ontstaat. Hiervoor kun je bijvoorbeeld ook van te voren een wondzalf gebruiken. Hiermee heb je minder kans op infectie. Ook kunnen bepaalde zalfjes de pijn en jeuk verminderen. Het is natuurlijk ook niet goed om de wond (onbewust) open te krabben. Ook kan zelf helpen bij het herstel, bijvoorbeeld doordat de wond sneller sluit. Is je wond wel ontstoken? Ga dan gelijk naar de dokter voordat er verdere klachten optreden. Als het nodig is krijg je hiervoor misschien antibiotica of andere medicijnen.